Binnen SO Randstad is in het najaar van 2023 een interne leergang georganiseerd. Alle medewerkers van de onderliggende scholen konden zich hierop inschrijven of op één van de andere leergangen van het interne aanbod. De leergang bestond uit vier modules die door Peter Spek (trainer en coach bij Perspectief) verzorgd zijn. SO Randstad koos voor de thema’s: ‘de biologie van stress’, ‘levensstijl’ , ‘balans werk-privé’ en ‘timemanagement’. GS-vitaal heeft cofinanciering aangeboden op deze verdiepingsmodules. De leergang is goed ontvangen wat blijkt uit onderstaande reacties van de deelnemers.
Corine Slingerland | De Rank ZML
Recent volgde ik de workshop ‘Timemanagement – over het managen van je tijd’. In eerste instantie dacht ik geen tijd te hebben voor zo’n workshop, maar achteraf kan ik wel zeggen dat het me in de praktijk tijd op gaat leveren als ik actief aan de slag ga met de theorie.
Het was een eyeopener om te horen dat succesvol tijdsmanagement niet het kunnen afvinken van een overvolle to-do-list is, maar het is de beste keuzes gemaakt te hebben met je tijd. Dit met betrekking tot mijn doelen, de omstandigheden en de kennis die ik vooraf had. Ook zijn de vragen ‘Moet ik het doen?’ ‘Hoort het wel bij mij?’ ‘Wil ik het wel?’ onmisbaar om over na te denken. Deze eenvoudige vragen helpen mij om focus te houden op wat voor mij persoonlijk belangrijk is.
Tot slot: Timemanagement heeft alles te maken met keuzes maken. Kiezen kan pijn doen. Als je ‘nee’ zegt tegen iets, kun je ‘ja’ zeggen tegen iets belangrijkers. Anno 2024 valt er veel te kiezen! Een nieuw jaar, een nieuwe tijd is aangebroken. Hoe waardevol is het dan als je met David kunt zeggen: ‘Mijn tijden zijn in Uw hand’ (Psalm 31:16).
Jan Koppelaar | Schoolleider SBO de Wijngaard
De leergang ‘Regie over je Energie’ kwam voor mij op het juiste moment. Er speelden een aantal casussen op school die veel energie vroegen. Tijdens de leergang kreeg ik zicht op wat stress met je lichaam doet, maar ook wat daarbij helpend kan zijn. Zo ben ik begonnen met elke dag, na het avondeten, een half uurtje te gaan wandelen. Niet alleen goed voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest.
Ook hebben we nagedacht over levensstijlen; welke factoren spelen mee om goed voor je lichaam te kunnen zorgen: slapen, ontspannen, bewegen, eten, ademhalen. Dit wordt ‘de schijf van vijf van zelfzorg’ genoemd. Ook factoren ‘buiten je lichaam’ kunnen voor stress zorgen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de hoeveelheid van je levensrollen. Je bent niet alleen werknemer van jouw organisatie, maar ook (wellicht) vader, partner, kind, gemeentelid van de kerk, vriend(in), broer/zus, teamlid van je sportclub, enz, enz. Hoe zorg je bij dit alles dat je ‘overeind’ blijf?
Onze laatste module ging over timemanagement. Hoe deel je jouw werkdag en week in? Welke activiteiten zijn over- en welke onderbelicht? In alle onderwerpen kregen we praktische tips waarmee we de volgende dag direct mee aan de slag konden. En terugkomend op het wandelen; ik doe dit (weken na de leergang) nog iedere dag. Het helpt; zorgt ervoor dat je tot rust komt en het activeert je creativiteit. Een warme aanbeveling om deze praktische leergang te volgen; want ik heb ervaren dat verandering bestaat uit durven én doen!
Ook een verdiepingstraining organiseren binnen uw school? Cofinanciering vanuit GS-vitaal? Wij denken graag met u mee!