Gezondheid als brede basis

Gezondheid gaat verder dan alleen lichamelijke gezondheid, het gaat ook om wat ons veerkracht geeft. Dit wordt benadrukt door het concept van ‘Positieve Gezondheid’, ontwikkeld door Machteld Huber, voormalig huisarts en onderzoeker. Het concept omvat zes dimensies die samen een breed beeld van gezondheid geven:

  • Lichaamsfuncties – hoe het lichamelijk gaat
  • Mentaal welbevinden – hoe het mentaal gaat
  • Zingeving – of je jouw leven zinvol vindt
  • Kwaliteit van leven – of je een prettig leven hebt
  • Meedoen – of je meedoet in de maatschappij
  • Dagelijks leven – hoe je dagelijks leven eruitziet

Uit onderzoek blijkt dat mensen deze zes dimensies allemaal even belangrijk vinden voor hun gezondheid.

Vragenlijst

Op de website mijnpositievegezondheid.nl kun je door middel van een vragenlijst inzicht krijgen in jouw gezondheid. De test bestaat uit zeven stellingen per dimensie, waarbij je kunt aangeven in hoeverre je het eens bent met elke stelling. De resultaten worden weergegeven in een spinnenwebmodel, dat visueel inzicht geeft in jouw gezondheid.

 

Hulpmiddel voor gesprek

De test is een waardevol hulpmiddel om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld je echtgenoot, vriend(in), familielid of huisarts. Het helpt je om een vollediger beeld te krijgen van hoe het echt met je gaat. Samen met iemand die je vertrouwt, kun je bespreken of je iets wilt veranderen en welke stappen daarbij kunnen helpen.

Kanttekening

Niet alle stellingen in de test sluiten sluiten misschien even goed aan bij mensen met een christelijke levensvisie. Zo kan een stelling als ‘ik heb controle over mijn leven’ anders worden geïnterpreteerd. Desondanks is de test zeer waardevol vanwege de diversiteit aan onderwerpen die worden behandeld. Bij mentaal welbevinden gaat het bijvoorbeeld over ‘concentreren’ en ‘jezelf accepteren’, en bij dagelijks functioneren over ‘je grenzen kennen’ en ‘hulp kunnen vragen’. Ook praktische zaken zoals ‘omgaan met geld/rondkomen met je geld’ komen aan bod.

Meer informatie

Bekijk onderstaande animatie voor een korte uitleg over wat Positieve Gezondheid inhoudt en hoe het werkt.

GS-vitaal moedigt schoolleiders en medewerkers aan om actief te werken aan vitaliteit en inzetbaarheid. Daarom ontwikkelen en delen we tools die hierbij helpen.

Meer weten? Bel gerust!

Martha Koelewijn | Adviseur

0180 - 442 692