Ziekteverzuim vormt een structureel probleem in het Nederlandse primair onderwijs, met gemiddelde verzuimpercentages die hoger liggen dan in andere sectoren. In 2023 bedroeg het ziekteverzuim in deze sector 6,0%, vergeleken met een nationaal gemiddelde van 4,7% (CBS, 2023). De oorzaken van dit verzuim zijn divers. Uit onderzoek blijkt dat onder andere personeelstekorten en een hoge emotionele belasting (door interacties met leerlingen en ouders) oorzaken zijn van het hogere gemiddelde verzuimpercentage (CBS, 2023).
De gevolgen van dit verzuim raakt het onderwijs op verschillende manieren. Zo heeft het gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook op de financiële positie van schoolbesturen.
Het beïnvloeden (lees: de reductie) van verzuimcijfers is dan ook een belangrijke thema voor leidinggevenden. De hieronderstaande whitepaper onderzoekt de invloed van leidinggevenden op ziekteverzuim in het primair onderwijs en maakt daarbij gebruik van wetenschappelijke studies, casestudies en vergelijkingen met andere sectoren, zoals de zorg. De centrale vraag is: Hoe kunnen leidinggevenden het ziekteverzuim in het primair onderwijs reduceren?