GS-vitaal aanbod

Wij vinden het belangrijk dat jij op een fijne manier kunt werken en ook met plezier voor de klas kunt (blijven) staan. Om jou hierbij te ondersteunen en te helpen bij het vinden van een betere werk-privébalans, heeft GS-vitaal een programma ontwikkeld dat is afgestemd op de bevindingen van het onderzoek. Dit programma omvat een leergang die speciaal is ontworpen voor medewerkers in het primair onderwijs. Hierin wordt dieper ingegaan op de balans tussen werk en privé.

Aanbod GS-vitaal

Steeds meer leerkrachten ervaren dat het lastig is om na een drukke werkdag tijd en energie over te houden voor hun gezin, hobby’s of ontspanning. Dit programma helpt je om hierin balans te vinden, zodat je je weer goed voelt en met plezier voor de klas kunt staan.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze leergang gaan we met elkaar in gesprek over de balans tussen werk en privé. Dit bestaat uit de volgende vijf gesprekrondes:

  1. Stress: een stimulans of valkuil! Onbekend maakt onbemind. Weet je waar stress vandaan komt en wat het doet met je lichaam? Hoe werkt mijn brein en respecteer ik de signalen die ik krijg? Leer het verband zien tussen ons brein en stress, krijg inzicht in het effect op ons mentale en fysieke systeem, leer stresssignalen herkennen en word aangezet om goed voor jezelf te zorgen.
  2. Zelfzorg, hoe blijf ik fit! Wat kan ik vandaag gaan doen om vitaal te blijven of te worden? We gaan uitgebreid in op de schijf van vijf in zelfzorg: ademhalen, ontspannen, bewegen, slapen en voeding. Er worden praktische zaken aangereikt waar je direct mee aan de slag kan. Goede zelfzorg is onmisbaar en heel laagdrempelig. Ga aan de slag om (nog) beter voor jezelf te zorgen!
  3. Levensrollen, waaraan besteed ik mijn tijd? We zijn druk met alles en iedereen. Leer op een verrassende manier te ontdekken waar je elke dag, elke week druk mee bent. Als er iets bij komt dan gaat dat ten koste van wat anders. Hoe doorbreek ik hierbij belemmerende patronen. Hoe maak je dit concreet en vertaal je dit naar keuzes en nieuw gedrag.
  4. Mijn overtuigingen, helpend of belemmerend! Ergens voor kiezen is niet zo moeilijk. Maar dan die gedachten die in mijn hoofd rondgaan! Mag het wel? Wat denkt de ander ervan? Dat doe je toch gewoon even! Dat kan je toch niet maken! Word ik dan nog wel aardig gevonden? Welke gedachte bepaalt mijn keuze? Hoe herken ik belemmerende patronen en hoe leer ik daar anders mee omgaan?
  5. Communiceren, hoe neem ik mijn omgeving mee met mijn nieuwe keuzes? Veranderen doe je niet alleen. Bij het ontwikkelen van nieuw gedrag dat past bij een gezondere balans is communiceren essentieel. Hoe neem ik mijn omgeving mee in mijn nieuwe gedrag? Hoe bereid ik mijn gezin, familie, collega’s voor op mijn nieuwe keuzes en hoe leer ik trouw te blijven aan mijn nieuwe voornemens?

In deze groepen gaan we samen in gesprek over mogelijke oorzaken en gaan we op zoek naar de juiste tools voor een gezonde werk-privé balans. Het doel is om jouw vitaliteit te bevorderen en handvatten aan te reiken die bijdragen aan een betere balans in uw leven.

Praktische informatie

  • Doelgroep: medewerkers in het primair onderwijs die worstelen met hun werk-privébalans
  • Coach: inhoudsdeskundige coach van Perspectief
  • Plaats: in de regio’s Zwolle, Harderwijk, Amersfoort, Houten, Gouda, Ridderkerk, Den Bosch
  • Groepsgrootte: 8 tot 10 deelnemers
  • Planning: Q1 en Q2 2025
  • Kosten: deelnemers van aangesloten scholen betalen een onkostenvergoeding van € 75,- voor locatiehuur en catering. GS-vitaal dekt de overige kosten, omdat we het belangrijk vinden dat jij kunt investeren in je vitaliteit en werkplezier. Werk je bij een school die (nog) niet is aangesloten? In beide gevallen vragen we je om je deelname vooraf af te stemmen met je leidinggevende, zodat ook binnen jouw school wordt meegedacht over duurzame inzetbaarheid en het belang van balans.

Aanmelden voor deze leergang kan door een e-mail te sturen naar info@gs-vitaal.nl

De gespreksgroepleiders

Peter Spek, trainer bij Perspectief.nu, zal de gespreksgroepen leiden. In het filmpje stelt hij zich voor.