In het eerste deel van de tweeluik over duurzame inzetbaarheid hebben we gezien dat het voor iedereen persoonlijk vanuit Bijbels perspectief belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Geeft de Bijbel ook een richting aan werkgevers? In het tweede deel van de tweeluik staan we stil bij wat de Bijbel van werkgevers vraagt over hoe zij mogen omgaan met hun werknemers.
Duurzame inzetbaarheid om zo productief mogelijk te zijn?
Bij duurzame inzetbaarheid werk je als werkgever actief mee aan de vitaliteit van je medewerkers zodat ze zo productief mogelijk zijn. Vitaliteit van de medewerkers kan liggen op het gebied van fysieke en psychosociale gezondheid, goede werkbelasting, juiste competenties en opleiding, juiste balans werk-privé, een veilige werkomgeving en voldoende ontwikkelmogelijkheden. Voor veel christenen zal deze zakelijke opsomming wel heel maakbaar overkomen. Het maakbaarheidsideaal gaat in tegen onze overtuiging dat God beschikt, zoals het verwoord is in Zondag 10 van de Heidelbergse Catechismus: ziekte en gezondheid komen ons niet bij geval, maar uit Gods hand toe.
Extra verantwoordelijkheid
Toch zijn er vanuit de Bijbel wel degelijk aansporingen te vinden om je als werkgever in te zetten voor de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Omzien naar de ander is een Bijbelse opdracht. God heeft aan werkgevers juist een extra verantwoordelijkheid gegeven om voor degenen te zorgen over wie gesteld bent. Je dient je medewerkers daarom te geven waar ze recht op hebben (zie Kol. 4:1), zodat zij vervolgens weer kunnen zorgen voor zichzelf en voor degenen waar zij verantwoordelijk voor zijn. Je bekommeren om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers houdt in dat je oog hebt voor je medemens; hen ziet in wat ze nodig hebben en waarin je hen kunt ondersteunen. Je kunt hen bijvoorbeeld ondersteunen in het vinden van een gezonde werk-privébalans. Misschien vragen ze op werkgebied of op privégebied wel veel te veel van zichzelf en leggen ze de lat veel te hoog. Door naast je medewerkers te staan en naar hen te luisteren, kun je je medewerkers helpen daarin de juiste keuzes te maken. Deze extra verantwoordelijkheid houdt jou als werkgever ook een spiegel voor: zijn de verwachtingen die je hebt van je medewerkers realistisch en eerlijk?
Talenten
De Heere heeft ons allemaal uniek geschapen en aan een ieder van ons talenten gegeven. De gelijkenis van de talenten leert ons dat God van ons vraagt om met die talenten te woekeren. Hoe mooi is het dat je als werkgever die talenten mag benutten? Je mag je inzetten om de talenten die jouw medewerkers van God hebben gekregen, nog meer tot bloei te laten komen. Heel praktisch kan dat, door het aanbieden van leermogelijkheden, zoals opleidingen of een cursussen. Of door de medewerkers met elkaar in gesprek te laten gaan over hun talenten en strubbelingen: hoe kunnen collega’s, met ieder hun unieke talenten, het beste met elkaar samenwerken en elkaar op die manier tot een hand en een voet zijn?
Veilige werkomgeving
Een ander voorbeeld van ‘zorg’, maar dan meer in algemene zin, is dat in Leviticus wordt bepaald dat je bij een verbouwing een hek om je dak moet zetten om te voorkomen dat iemand zich door een val niet verwond. Je kunt hierin een lijn trekken naar de zorg voor een veilige werkomgeving. Dat kan gaan om heel praktische zaken, zoals dat je je werknemers laat werken in een veilig gebouw, bijvoorbeeld dat je zorgdraagt voor veilige elektra, een plek zonder asbest of een schoolplein waar de bestrating veilig is. Dit gaat ook over het creëren van een veilige sociale werkomgeving. Een plek waar niet wordt gevloekt, waar niet wordt geroddeld, gekleineerd en gepest.
Echt duurzaam
De Heere omringt de arbeid van de mens, ook door Zijn voorschriften, met Zijn trouwe zorg. Je mag daarin zien dat ‘duurzame inzetbaarheid’ een Bijbelse notie is. Voor ‘echte’ duurzame inzetbaarheid is dan wel de zegen van de HEERE onmisbaar. En ook het besef dat arbeid niet het één al is. De Heere Jezus zegt Zelf: Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, al het andere zal u toegeworpen worden! Een christelijke werkgever biedt zijn medewerkers voldoende rust, zodat zij toekomen om zelf tot rust te komen bij Christus. Heb je daar oog voor?