Minder ziekteverzuim en behoud van kennis voor de organisatie: dat waren de belangrijkste redenen voor stichting Voila om het generatiepact in 2017 in te voeren. Dankzij deze regeling kunnen medewerkers vanaf 60 jaar minder werken, terwijl ze hun salaris gedeeltelijk behouden en hun pensioenopbouw volledig wordt doorgezet. ‘Ik ga hierdoor nog steeds met veel plezier aan het werk en blijf fit op weg naar de eindstreep’, zegt Alette Rond, stafmedewerker Passend Onderwijs bij Voila.
Alette is al ruim 40 jaar werkzaam in het onderwijs. Ze begon haar carrière als leraar, maar maakte al snel de stap naar intern begeleider en daarna naar schoolleider. De laatste jaren is ze werkzaam in een bovenschoolse functie als stafmedewerker Passend Onderwijs. Daarnaast is ze lid van het kwaliteitsteam en heeft ze een aantal jaar geleden een expertisecentrum opgezet dat taalondersteuning biedt aan vluchtelingenkinderen. ‘Ik doe heel veel verschillende dingen met heel veel plezier! Daar draagt het generatiepact echt aan bij’, aldus Alette.
Generatiepact biedt perspectief
Bij stichting Voila kunnen medewerkers vanaf 60 jaar gebruikmaken van de regeling. Zij blijven dan minimaal 50 procent werken, ontvangen minimaal 80 procent van hun oorspronkelijke salaris en blijven volledig pensioen opbouwen. Voila biedt medewerkers die gebruikmaken van het generatiepact de mogelijkheid om af te bouwen. Voila heeft er daarbij voor gekozen om als voorwaarde te stellen dat deelnemers twee jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken ‘Ik zie dat echt als een kans om mijn carrière goed af te sluiten. Om me heen zie ik veel collega’s die de eindstreep nét niet halen. Zij gaan opgebrand met pensioen terwijl ze altijd met veel plezier gewerkt hebben. Ik wil graag mijn carrière op een mooie manier afsluiten zodat ik vanaf mijn 65e nog een aantal jaar kan genieten van mijn pensioen. Het generatiepact biedt perspectief.’
Geleidelijk afbouwen
Alette maakt sinds dit schooljaar gebruik van de regeling en staat dus nog aan het begin van het generatiepact dat voor haar tot 2025 duurt. Ze bouwt haar werkuren geleidelijk af van 100 naar 80 tot uiteindelijk 60 procent. Wat de financiële gevolgen zijn? ‘Geen idee! Die hebben geen rol gespeeld. Mijn drijfveer is vooral: gezond en met energie aan het werk te blijven tot aan mijn pensioen. Maar dat mijn pensioenopbouw volledig wordt voortgezet, was voor mij wel een belangrijke voorwaarde.’
Meerwaarde
Sinds de invoering van het generatiepact zijn er duidelijke effecten te zien op het leeftijdsgebonden ziekteverzuim binnen de stichting, vertelt Alette. ‘Het ziekteverzuim is een stuk lager dan voor de invoering van de regeling. Van collega’s die voor de klas staan, hoor ik dat het werk zwaarder wordt naarmate je ouder wordt. Het kost meer energie. Een belangrijke reden voor hen om gebruik te maken van het generatiepact is om het fysiek vol te kunnen blijven houden. Medewerkers zou ik dan ook willen meegeven: als je werkgever dit aanbiedt, maak gebruik van deze mooie regeling! Werkgevers zou ik willen aanraden om de regeling aan te bieden. Medewerkers houden meer tijd en energie over voor de leuke dingen naast het werk, zonder dat ze opgebrand raken. Waardoor ze ook weer met plezier aan het werk blijven. Dat is voor mij de grootste meerwaarde van het generatiepact.’
Wil je meer weten over de mogelijkheden die het generatiepact werkgevers en medewerkers biedt? Lees de handreiking Generatiepact van Arbeidsmarktplatform PO.
Bron: Arbeidsmarktplatform PO
50% korting vanuit GS-vitaal
GS-vitaal biedt aangesloten schoolbesturen een korting van 50% op het opstellen van een Generatiepactregeling onder begeleiding van VGS. De korting geldt tot maximaal 3 uur dienstverlening (totaal 6 uur, waarvan 3 uur vergoed door GS-vitaal).
Benieuwd naar de financiële gevolgen van het generatiepact voor werkgevers? Download de rekentool Generatiepact van Arbeidsplatform PO of neem contact op met de financieel adviseurs van VGS voor een doorrekening.