Gerard Hoogerland, directeur Julianaschool Krabbendijke, volgde een training “stress en burn-out signalering en begeleiding”. Waarom?
- Wat was de aanleiding om een training te volgen rondom dit thema?
Naast persoonlijke interesse voor dit thema, vind ik het belangrijk dat collega’s goed in hun vel zitten. Als mensen zich welbevinden, kunnen ze beter presteren. Zeker in het onderwijs is het zo belangrijk dat mensen stabiel in het leven kunnen staan, om er vervolgens ook echt te kunnen zijn voor de kinderen. Als directeur met de portefeuille personeelszaken voel ik het als mijn verantwoordelijkheid om kennis te hebben van en kennis bij te houden over het onderwerp. En natuurlijk ook om vaardigheden, tools te hebben om hierin ook concreet wat voor collega’s te kunnen betekenen, zowel in preventie als in begeleiding.
- Wat is je het meest bijgebleven van de training?
Signalering zit niet in heel ingewikkelde dingen. Met name verandering van handelingen, gedrag en voorkomen kan veel zeggen over hoe iemand in zijn vel zit. Vervolgens is onbevooroordeeld tegemoet treden van mensen belangrijk.
- Wat is volgens jou de rol van de leidinggevende in het omgaan met deze problematiek?
Er zijn! Dat klinkt simpel, maar is wel de sleutel om mensen echt te kunnen zien, te leren kennen. En het is wellicht toch moeilijker dan het lijkt …
Het vraagt immers tijd om expliciet bij mensen langs te gaan, met mensen in gesprek te zijn, juist over wat hen bezighoudt. Dat gesprek ontstaat niet in vluchtig ‘hallo’ en ‘goed weekend’ te roepen. En: neem mensen serieus in hun sores.
De uiting ervan is vaak maar het topje van de ijsberg. Ik ervaar het als balanceren: waar heeft enerzijds iemand jou als leidinggevende nodig om net dat duwtje te krijgen richting hulp, richting een time-out en waar laat je het anderzijds de verantwoordelijkheid van de werknemer, dat hij het aangeeft, er wat mee doet? Misschien sluit het een het ander niet uit …!
- Welke tip geef jij je collega-schoolleider als het gaat om preventie van stress- en burn-outklachten?
Verdiep je in deze materie, verdiep je in je mensen en investeer in het welbevinden van een team! Sorry … dat zijn eigenlijk drie tips.
Gerard: GS-vitaal dankt je hartelijk voor je bijdrage en wenst jou weer veel werkplezier toe.